Menu

Slovenskim gostincem je dovolj. To so navodila za vse, ki kadarkoli naročite kavo ...

Lep dan 15. 10. 2018 ob 13:39

Gostinci med svojim delom naletijo na številne prigode, nekatere med njimi pa vsekakor niso prijetne. Nekaj podobnega se dogaja med naročanjem kave.

 

Namreč gostinci s strani strank dobivajo različna naročila glede vrst priprave kave. 

Da ne bi prihajalo do nesporazumov in zmede, so zato na Facebook profilu Gostinci objavili nekaj zanimivih napotkov za vse, ki kadarkoli naročite kavo.

To je njihov dopis:

»Nekaj enostavnih nasvetov, preden se odpravite na kavo:

 

1. Ko naročite kavo z mrzlim mlekom, ni potrebe, da rečete "pa brez pene, prosim". Ali mislite, da bo natakar spenil mleko samo zato, da vam na mrzlo mleko doda še peno? Ne bo. 


2. Ko naročite cappuccino z mrzlim mlekom / brez pene, to ni cappuccino, ampak kava z mlekom.


3. Ko naročite kavo z malo kave in več mleka, to ni kava z mlekom, ampak mala bela kava.


4. Ko naročite podaljšano z mlekom, je to kava z mlekom in bo 99% kratka kava z mlekom - redko kdo bo naredil podaljšano. Ker podaljšana vseeno teče 1 min, medtem ko kratka 10 sekund. In ker se podaljšana uporablja samo pri podaljšani, medtem ko kratka za vse ostale - tako lahko naredi natakar več kav hkrati (vsak kavomat ima ročke z nastavkom za eno ali dve kavi).


5. Ko naročite kavo, ni potrebe po "pa kozarec vode, prosim". V vsaki kultivirani kavarni dobite zraven kave avtomatsko še kozarec vode.


6. Če ne želite sprehajati natakarja gor in dol po kavarni, mu že ob naročilu povejte naj prinese še račun. Ne potem pritiskati, da bi radi takoj plačali. Vam je mogoče vseeno, če vam natakar poračuna brez računa, natakarju pa ni ravno vseeno, če mu inšpektor napiše kazen.


7. Če vidite, da niste edini gost v kavarni in da ima natakar poln pladenj, ne kazati denarja natakarju v obraz, ker je več kot očitno, da mora odnesti pijačo še na dve mizi in šele nato vam prinese račun.

 


8. Če naročite kavo pri šanku, ne bo nič prej gotova, kot če se usedete za mizo in počakate na natakarja. Zakaj? Ker je kavo potrebno najprej tipkati. Vsaka miza je označena z neko številko. Tako se razlikujejo naročila v blagajni in tako natakarji vedo, kateri račun natisniti za vas. Tako da, če ne sedite za mizo, natakar ne more tipkati naročila in vaša kava se ne pripravlja (dokler se ne usedete).


9. Če želite plačati pri šanku (drugemu natakarju, ne tistemu, ki vas je stregel) in vas natakar vpraša kje ste sedeli, mu poveste kje ste sedeli in ne kaj ste pili. Če ne razumete, še 1 krat preberite 8. točko.


10. Ne hodite na kavo z bankovcem za 50 evrov, ker dve kavi ne staneta 40 evrov. In noben natakar nima ob 8. uri zjutraj 100 eur menjalnine. Če pa že ima, je od tega vsaj 80 eur v obliki kovancev.


11. Ko naročite "eno kavo, prosim", se že zdaj v imenu vseh gostincev srčno opravičujem, ker ne sedimo vsak dan zraven vas, ko si doma pripravljate kavo, da bi mi vedeli, kakšna je ta kava - kratka, dolga, z mlekom ali brez.«

 

KAJ MISLITE O TEM?

Vaše mnenje oddajte spodaj v komentarju ...

KOMENTARJI