Menu

Orka obtičala in jokala ure. Potem jo zagledajo neznanci in postanejo junaki ...

Lep dan 22. 11. 2016 ob 11:00

Kiti ubijalci so dolgo časa bili vir človeških mitov in legend. Sicer znani kot kiti orke, so ti sesalci največji predstavniki družine delfinov. 

Ti črno-beli mesojedci so zelo inteligentni in prilagodljivi. Po podatkih us.whales.org, orke komunicirajo druga z drugo in se tako orientirajo, da so pri lovu učinkovitejše.

Orke dnevno lovijo tjulne, morske leve, ribe in lignje.

Čeprav so dobile grozeč nadimek kiti ubijalci, orke ponavadi ne predstavljajo grožnje človeku. Obstajajo celo zgodbe, k so orke zaščitile človeka pred morskimi psi.  

Toda pred kratkim je na obali Britanske Kolumbije, med lovom, na skalah obtičala ena orka. Zahvaljujoč skupini reševalcev živali, je orka ostala živa.

Žensko orko je opazil nek moški in srce mu je narekovalo, da jo mora rešiti. 

Vzel je telefon in poklical na pomoč skupino reševalcev. Poleg njih so se pojavili tudi ljudje iz društva za reševanje kitov, ki so pomagali pri reševanju. 

Vsi na prizorišču so bili prostovoljci. Ko so jo opazili, je orka bila zagozdena na skalah že nekaj ur. 

Ko so prostovoljci prispeli, so kita pokrili s ponjavami in odejami. Nato so jo zalivali z vodo, da so jo ohranili mokro in hladno.  

Da bi bili pri tem bolj učinkoviti so pripeljali vodno črpalko. Tako so kita ohranili mokrega brez tega, da bi morali nositi vedra vode in ga zalivati. 

Žival je vedela, da ji hočejo pomagati, so povedali reševalci. In ko je prestrašena jokala, jim je bilo tesno pri srcu. Spodnji posnetek je res ganljiv.

Počasi se je približevala plima. Toda preveč počasi, zato so morali kita ohranjati mokrega. Po tem, ko je več kot osem ur bila ujeta na skalah, se je plima končno dolvolj dvignila, da se je orka lahko osvobodila.

Poglejte spodnji video, da boste videli, kako so ti prostovoljci pomagali zaščititi nemočnega kita.

Delite ta posnetek človeške humanosti z vašimi prijatelji na Facebooku!  

 
KOMENTARJI