Menu

Vsaka ljubezen ima 5 faz. A redko katera pride preko tretje

Lep dan 9. 12. 2018 ob 0:00

Bodite par, ki si zasluži vseh pet! 😉 Vsaka ljubezenska zgodba ima svojo notranjo dinamiko, ki jo določajo različni nizi primerov razmerja!  

 

Kljub vsemu pa so znanstveniki ugotovili, da gremo vsi skozi pet osnovnih začetnih faz, ko se spuščamo v ljubezensko razmerje.

Po navadi vse poteka gladko, ampak se pri tretji fazi zaustavi.

Psiholog in pisatelj Jed Diamond, specializiran za družinsko dinamiko, je opredelil 5 natančnih faz, zakaj je številnim parom težko ostati skupaj za celo življenje.

Spodaj preberite, kaj pomenijo te faze in ugotovite, kaj in kje se je pri vašem zadnjem razmerju zalomilo in kaj morate narediti, da se tokrat ne bo!

 

1. FAZA:

ZALJUBLJENOST

V prvih nekaj mesecih odkar poznamo osebo se našim hormonom dobesedno meša.

Sproži se vrsta hormonov in ti so: dopamin, serotin, oksitocin, testosteron, estrogen.

To se dogaja, ker vsa naša pričakovanja, želje in domneve zlijemo na to osebo. 

Predstavljamo si, da bo ta oseba rešila vsak problem, izpolnila vsako željo itn. 

Ker pa je to prva faza, naše srce prehiteva možgane in navsezadnje se poznamo šele za kratek čas. Čeprav smo prepričani, da bomo te občutke doživljali za vedno.

 

2. FAZA:

RESNO RAZMERJE 

Na tej stopnji naša zaljubljenost še vedno raste in tako se po navadi odločimo za  resno ljubezensko razmerje. Veliko ljudi se že v tej stopnji odloči za otroke. 

Kljub majhnim težavam, ki vam pridejo naproti občutite radost in še naprej odkrivate nove stvari o vašem partnerju.

Močna čustva prve stopnje se zatemnijo, vendar jih nadomesti dinamika, v kateri se počutimo varno in zaščiteno. Na tem mestu pa mislimo, da smo dosegli vrhunec ljubezni.

 

 

3. FAZA: 

ODDALJITEV

To je stopnja, ko stvari začnejo iti narobe in se korak za korakom oddaljujemo od našega partnerja.

Majhne stvari nas začnejo motiti, počutimo se manj ljubljene in ne več tako varni kot prej.

Postanemo razdražljivi ali se pa zapremo vase in se sprašujemo kje je ostala oseba, katero smo prej nadvse ljubili. Zaradi tega je ta stopnja najbolj težka in marsikdo je NE preživi, fizično in psihično zbolimo.

 

4. FAZA:

USTVARJANJE PRAVE LJUBEZNI, LJUBEZNI, KI TRAJA.

Ko spoznamo žalost in bolečino tretje faze in jo premagamo ter ugotovimo, kje dejansko leži težava jo zlahka lahko rešimo. Pogosto na tej stopnji odkrijemo travme preteklih in/ali otroških let.

Z njimi se v tej fazi zlahka soočimo, ker nas naš partner 100% podpira in nam pomaga.

Od tu naprej se razvije krožni učinek, ki nam pomaga pri premagovanju globljih težav.

 

Torej: mi poznamo našega partnerja in mu lahko pomagamo in tudi obratno.

To nas nauči razumeti nekaj več o sebi, o partnerju, o družini in nas nato pripelje do boljšega počutja in zaradi tega dobrega občutka do neizmerne ljubezni med vami in vašim partnerjem.

 

 

 

 

5. FAZA:

LJUBEZEN, KI JO IZŽAREVATA KOT PAR, IZBOLJŠUJE SVET!

Ko premagate težave v tretji stopnji, se boste zavedali da če boste v svojem partnerju našli pravo ljubezen in zaupanje, boste to dvoje našli tudi v svetu zunaj vašega razmerja.

Vsak par na tej stopnji ima možnost, da se posveti nečemu, kar ni dobro in z lastnimi močmi poskusi to izboljšati in slabih stvari ne ponavljati. 

 

 

"Skratka težava je v tem, da ljudje ne razumejo, da 3. faza NI konec ljubezni, temveč šele začetek prave, iskrene ljubezni", pravi Jed Diamond.

 

KOMENTARJI