Menu

Raziskovalci razkrivajo: Otroci, ki dobijo več objemov imajo bolj razvite možgane

Lep dan 26. 11. 2021 ob 12:36

Nič ni boljšega, kot toplina in varnost osebe, ki te z objemom ovije v svoje naročje. Dajanje in sprejemanje objemov lahko popolnoma spremeni naše razpoloženje, raziskovalci pa razkrivajo, da je temu še več!

 

 

Raziskovalci so razkrili, da imajo otroci, ki dobijo več objemov, bolj razvite možgane.

Vse se prične, ko smo še dojenčki, saj je dotik prvi izmed čutov, ki ga razvijemo.

 

Dr. Suzana Crowe, ki je direktorica otroške bolnišnice, pravi, da držanje novorojenčka pomaga pri normalizaciji njegove telesne temperature, srčnega utripa in vzorca dihanja.

To dejanje pa hkrati sprošča tudi mamo, zaradi česar to predstavlja zelo pomemben čas povezovanja.

 

(FOTO: Pixabay)

 

V raziskavi »The importance of touch in development« so ugotovili, da so dojenčki, ki so bili deležni maminega dotika, dosegali boljše rezultate pri svojem razvoju.

Imeli so daljšo budnost, večjo gibljivost, boljšo prilagoditev in zavedanje svojega telesa, hkrati pa so bile njihove motorične sposobnosti bolj razvite.

 

Razlog za to čudežno povezavo med mamo in njenim otrokom je hormon okcitocin.

Oksitocin nastaja v našem hipotalamusu in se sproča iz hipofize, njegova raven pa se med dojenjem in objemanjem drastično poveča.

 

 

Oksitocin si je z leti pridobil ime »hormon ljubezni«, sicer pa ima več učinkov na naše kognitivno, čustveno in socialno vedenje.

Pri otrokih, ki doživijo interakcijo kot je objem, se sproži visoka raven oksitocina, ki to izkušnjo opredeli kot pozitivno, posledično pa pri njih vzbudi občutek varnosti, zaupanja in naklonjenosti.

 

Ta pojav pa razvija možgane posameznikov, saj se v možganih vzpostavi prepričanje o tem, kdo je naše »pleme« in kdo so tisti, ki so nevarni in manj verodostojni.

Sproščanje oksitocina pa pomaga tudi našemu spominu, saj se dogodkov, kjer se je sprostil oksitocin, bolj ugodno spominjamo, kot tistih, kjer se ni sprostil.

 

(FOTO: Pixabay)

 

Znanost se še vedno trudi najti točno formulo, zakaj je dotik tako pomemben, vendar pa se pri enem dejstvu vsi strinjamo.

Vsi namreč hrepenimo po občutku varnosti, zaupanja, ljubezni in pomembnosti, preprost objem pa spodbuja te občutke v nas vseh!