Menu

Tako mladi bodoči slovenski zdravniki pomagajo v Afriki. Poglejte, kakšna dobra dejanja opravljajo!

Lep dan 16. 5. 2019 ob 13:30

Primož, Tina, Mitja, Brina in Janez so skupina bodočih slovenskih zdravnikov. Mladeniči in mladenki se trenutno nahajajo v Keniji, kjer pomagajo pri medicinski oskrbi tamkajšnjega prebivalstva.

 

 

 

Mladi bodoči slovenski zdravniki so se odločili, da bodo prispevali svoj delež k lepšemu svetu.

Čeprav mogoče gre le za kanček k izboljšanju razmer, se spremembe začnejo na ta način.

Zanimiva življenjska in poklicna izkušnja prinaša tudi zanimive in neprecenljive dogodivščine.

Te mladi zdravniki opisujejo na svojem blogu Kenija 2019.

Tina Duh je tako nedavno opisala, kako recimo pomagajo podhranjenim otrokom.

 

 

PODHRANJENI OTROCI

»Ob sredah se za en dan odpovem bolečinam v raznoraznih, nadvse kompleksnih delih telesa, dajanju injekcij antimalarikov in podaljševanju antihipertenzivne terapije ter se raje s skupinico otrok vsedem na tla, se z njimi žogam in barvam.

Vzrok temu seveda ni zgolj izogibanje ambulantnemu delu, ampak program za podhranjene oz. Nutrition programme, ki na naši kliniki enkrat tedensko poteka že nekaj let,« je zapisala Tina.

 

»Najbolj občutljivo skupino gotovo predstavljajo otroci od približno 1. do 3. leta starosti, ki prehajajo iz izključne dojenosti na gosto hrano, hkrati so pa v obdobju zelo intenzivne rasti.

Ta prehod pri njih poteka nekoliko manj gladko kot pri nas, saj nimajo dostopa do raznih kašic, zaradi česar je prehrana otrok vsaj na začetku uvajanja goste hrane precej neraznolika ter bogata predvsem z ogljikovimi hidrati, primanjkuje pa jim beljakovin in zdravih maščob.

Posledično na teži ne pridobivajo primerno za njihovo starost.«

 

Tina se tako pri svojem delu sooča s številnimi zahtevnimi življenjskimi preizkušnjami:

»Na sliki je Brighton, ki je podhranjen kljub zabuhlim ličkom ter debelušnemu videzu.

Pri svojih 11 mesecih je ob sprejemu v program imel zgolj 6,8 kg, kar pomeni, da je pod 3. percentilom glede na težo za svojo starost.

Brighton ima posebno obliko podhranjenosti, t.i. kwashiorkor, do katere pride zaradi pomanjkanja beljakovin ob hrani, bogati z ogljikovimi hidrati.

Zaradi pomanjkanja beljakovin v hrani tudi v telesu ni dovolj gradnikov za izgradnjo beljakovin, kar vodi v edeme nog, zabuhel obraz ter napihnjen trebušček.

Hkrati so taki otroci tudi bolj pasivni in apatični, lahko tudi razdražljivi. Brighton je tako precej tih dojenček, ki ni preveč zainteresiran za socialne stike, nekoliko pa zaostaja tudi v motoričnem razvoju.

V hujših primerih imajo lahko tudi razne kožne spremembe, povečana jetra ter izgubo las ali zob.«

 

 

POSLOVIJO SE S TEŽKIM SRCEM

Ko je otrok vendarle na takšnem nivoju teže, da lahko zapusti program, je čas za slovo.

Ki pa seveda ni lahko:

»Veselimo se vsakega pridobljenega kilograma, ob zadostnem napredku pa se z nekoliko težkim srcem tudi poslovimo«, je na blogu med drugim še zapisala Tina.


TUDI VI LAHKO POMAGATE 

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo KENIJA5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za Humanitarno-medicinsko odpravo Kenija 2019.

Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije in A1. 

 

 

 


Fotogalerija


Brezplačna dostava!

Vlažilec zraka Barva Rjava