Menu

Pokvarjena Slovenija? 5-letna deklica mora plačati dohodnino zaradi risbice?!

Lep dan 5. 6. 2018 ob 11:16

Te dni se je na socialnih omrežjih pojavila informacija o 5-letni deklici, ki naj bi morala plačati dohodnino od prejete nagrade. Slednjo je prejela za narisano risbico.

Hm, kaj naj si mislimo? ;)

Informacijo je v javnost na svojem Facebook profilu lansiral uporabnik Blaž Nikolj, ki je zapisal takole: 

»Ko ne moreš verjet, da 5 let star otrok dobi dohodnino za plačat zaradi nagrade 50 evrov, ki jo je prejela s strani komunale za projekt Voda za narisano risbico. 

Denar je prejela osebno na komunali! 

Domov je prišla položnica z njenim imenom ter plačilom dohodnine, v znesku 10,56 EUR. 

Ne morem razumeti, da lahko otroku zaračunaš dohodnino za njegovo ustvarjanje.

Škoda drugih besed za tako sramoto.«              

 

V obrazložitvi nagradne igre je zapisano, da v kolikor vrednost glavne nagrade presega 42 evrov, je v skladu z določbami Zakona o dohodnini za nagrajenca potrebno plačati akontacijo dohodnine od prejete nagrade. Akontacijo dohodnine poravna organizator nagradne igre. 

 

Deklici bodo dohodnino poravnali

Nagradno igro je organiziralo Javno podjetje Komunala Slovenj Gradec, od koder so nam sporočili:

"Kot organizator nagradnega natečaja »Pitna voda in mi« smo k sodelovanju povabili vrtce in razredno stopnjo osnovnih šol.

V natečaju so lahko sodelovali otroci iz vrtcev in učenci osnovnih šol iz razredne stopnje od 1. do 6. razreda z risbico na temo »PITNA VODA IN MI«.

Izbranim udeležencem natečaja smo na osnovi izbora strokovne komisije organizatorja natečaja podelili nagrade:

1. nagrado- 90 evrov,

2. nagrado – 50 evrov,

3. nagrado – 30 evrov.

Nagrade je v imenu mladoletne osebe prejel starš oz. skrbnik mladoletne osebe na sedežu podjetja.

Za nagrado, višjo od 42 evrov, smo obračunali in plačali akontacijo dohodnine v skladu s 131. in 108. členim Zakona o dohodnini ter 282. členom Zakona o davčnem postopku ter podatke poročali Fursu.

Tako smo kot organizator nagradnega natečaja za 1. nagrado v višini 90 evrov prejemniku nagrade izročili denarno nagrado v višini 90 evrov neto in obračunali ter plačali akontacijo dohodnine v višini 30 evrov.

Za drugo nagrado v višini 50 evrov smo prejemniku izročili denarno nagrado v višini 50 evrov in obračunali akontacijo dohodnine v višini 16,66 evra, ki je v skladu z 282. členom Zakona o davčnem postopku nismo plačali.

282. člen Zakona o davčnem postopku pravi, da se od dohodkov rezidenta, od katerih se akontacija dohodnine plačuje z davčnim odtegljajem, ta ne odtegne in ne plača s strani organizatorja, če izračunan znesek akontacije ne presega 20 evrov - ta znesek bo dobitnik plačal pri letni napovedi dohodnine.

Iz zgoraj navedenega je razvidno, da smo ravnali skladno z zakonodajo, vendar pa bomo deklici povrnili dohodnino, saj smo dejansko v natečaju obljubili neto nagrado."

Gre za majhen znesek, zato slednji ni tak problem, ki ga želimo izpostaviti.

V oči bode ta sistemska anomalija, ki od malega človeka terja bizarnosti. 

Tajkuni in drugi, ki so odgovorni za velike bančne luknje in korupcijo v slovenskem sistemu, pa mirne volje uživajo v naši državi brez kakršnihkoli obvez.

Kakšno je vaše mnenje o tem?

Komentirajte spodaj ...

Prosimo za konstruktivno razpravo!

 

 


Smo ti všeč?


x Zapri