Menu

Rezultati, nad katerimi se lahko zamislimo: tako se prehranjujejo slovenski študentje ...

Lep dan 23. 3. 2018 ob 9:47

Študentje, ki spadajo med mlade odrasle se pogosto nezdravo prehranjujejo, predvsem sta problematična ritem prehranjevanja in število dnevnih obrokov.

Kaj menite o tem, imajo naši študentje napačne vzorce? 😞😓

V projektu Študent – veš, kaj ješ so s številnimi aktivnostmi nagovarjali slvoenske študente, ponudnike subvencionirane študentske prehrane in ponudnike avtomatov na fakultetah z namenom spodbujanja bolj zdrave izbire.

Projekt izvaja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) v sodelovanju z Mladinsko zvezo Brez izgovora Slovenija (MZBIS) in s finančno podporo Ministrstva za zdravje.

Dandanes slovenski študentje (pre)pogosto pri izbiri obroka običajno izberejo maščobno bogat obrok z malo zelenjave.

Predvsem pa jim primanjkuje znanja o zdravem načinu prehranjevanja, kar bi jim olajšalo izbiro in tudi pripravo zdravih in uravnoteženih obrokov.

 

Transmaščobe večinoma v sprejemljivih mejah, soli preveč


V okviru projekta so že izvedli testiranje 18 izbranih jedi (16 glavnih obrokov na študentske bone, 2 sendviča), v jedeh so preverili vsebnost skupne maščobe, transmaščobnih kislin in soli.

"Obroke smo izbirali ciljano, torej takšne, kjer obstaja možnost visokih vrednosti transmaščob.

To so predvsem pražene, panirane in ocvrte jedi, jedi z žara ter pice, ki so premastne in preslane.

Vse te jedi naj bi bile v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja za študente na študentskih jedilnikih zgolj občasno, a jih zelo pogosto najdemo na jedilnikih ponudnikov," je predstavila izbor živil za testiranje Marjana Peterman. 

Vsebnost transmaščob v obrokih je bila v večini obrokov v sprejemljivih mejah, medtem ko je bilo soli preveč. Slovenski študent s primeri obrokov, ki smo jih analizirali, zaužije kar polovico priporočene dnevne količine soli. 

V okviru projekta so raziskovali tudi, kako zajtrkujejo naši študentje.

Anketa je pokazala, da jih 40 odstotkov ne zajtrkuje redno.

Najbolj pogosto se za zajtrk na njihovem meniju znajdejo jajca, mlečni izdelki, sladki izdelki, bel kruh in rastlinski napitki.

Na drugi strani 77 odstotkov študentov meni, da je njihov zajtrk zdrav.

Kakšno je vaše mnenje o teh podatkih?

Kako ste se prehranjevali vi v študentskih časih?

Komentirajte spodaj ... 

 

 


Smo ti všeč?


x Zapri