Menu

Zaposlena v slovenskem vrtcu razkrila, kakšna je njena plača. Jo podpirate pri stavki?

Lep dan 13. 2. 2018 ob 15:11

Del javnega sektorja v Sloveniji stavka. Zaposleni se pritožujejo, medtem ko gospodarstvo izpada delovnih dni seveda ne more prenesti. Na spletu se je pojavil zapis pomočnice vzgojiteljice, ki je nazorno zapisala, kako izgledajo njihovi dnevi in kakšna je plača.

Kaj menite, so njene pritožbe upravičene?

»O upravičenosti stavke se je že veliko povedalo, pa še nisem našla tistega, kar bi mi zadoščalo, utemeljilo srž problema. Zato vam povem jaz! 

Najprej o sami stavki in težavi s tem, kam dati otroke:

Otroci so v prvi vrsti vaši, za njih dobite letno tudi nekaj dni dopusta. 

Vzemite si ga. Preživite dan z njimi. 

Med delavniki hitite od službe, do popoldanskih obveznosti, do domačih obveznosti, do nalog, trgovin, uradov … umirite se, vzemite si dan za otroka. 

Vaš je. Raste. 

Čas beži. 

Mi pa v vrtcu z njim preživimo več časa kot vi. 

In še otežujete nam delo s tem, da nas ne podpirate. 

Tako nam jemljete veselje, zagnanost in smisel. 

Ne bo vam všeč, če bo čez nekaj let vzgojiteljica zatrta, nezadovoljna, nesposobna preživet v tem ponorelem svetu. 

Nemogoče se je hkrati popolnoma razdajat v službi otrokom, ki niso biološko naši in biti doma popolna mama svojim, ki nas potrebujejo še bolj. 

In če za to še nisi poplačan z zadovoljstvom staršev, če za to ne dobiš plače, s katero sploh lahko omogočiš preživetje sebi in družini, potem ne pričakujte vrtca kot je zdaj. 

Imamo super vrtce, moderne sisteme, zagnane vzgojiteljice, ljubeče in polne idej. 

Za varnost je poskrbljeno, lepo se imamo. 

Poplačan pa moraš biti tudi finančno, da sploh preživiš, zato naj vam črno na belem povem, koliko plače imam. 

Torej osnova za pomočnico vzgojitelja je 964,94 bruto. 

O dodatkih za prevoz in malici ne govorim zato, ker jih porabim za službo. 

Ta znesek oklestimo še z davki in prispevki in dobimo ven neto 675,45 evrov. 

To pa za ves trud, prilagodljivost, razdanost in konec koncev tudi pomembnost našega poklica res ni pošteno. 

Vzgojiteljice se redno izobražujemo, dopolnjujemo, iščemo poti, ideje, rešitve. 

Marsikateri otrok potrebuje drugačen pristop. Takrat nas ne vidite. 

Takrat smo v predavalnicah. V knjižnicah. 

Popoldan iščemo ideje za dejavnosti, nabiramo materiale, izdelujemo rekvizite za igro, načrtujemo izlete … tega je ogromno. 

Vsak dan razmišljamo o tem, kaj bomo jutri počeli. 

Le pomislite, kako je vam z enim, dvema ali s tremi otroki doma? 

Mi jih imamo v skupinah veliko več. Naj povem koliko. 

Zadnjič mi je nekdo trdil, da 24 jih pa res nimamo! 

Foto: Pixabay (fotografije so simbolične)

Ne vem, kako je do tega prišel, ampak, ja, imamo jih. 

Normativi so za vsako starostno obdobje in se gibljejo od 14 pri dojenčkih, do 24 pri predšolskih. 

Zakaj starši vedno rečete: »Kako je vam tukaj luštno!«? 

Naredimo si tako, da nam je luštno. 

Z ljubeznijo smo tam in, prosim, ne nas zatirat!«

 

To je torej mnenje zaposlene pomočnice vzgojiteljice, ki več kot očitno ni zadovoljna s svojo plačo. 

Kaj menite vi, je njihova stavka upravičena?

Vaša razmišljanja pričakujemo spodaj v komentarjih.

 

 

 


Komentarji
 1. Gost - Ime Gost - Ime

  Zdaj pa tak ne.Ves čas vem in trdim da taka vzgojiteljica sploh ni primerna za v vrtec.In ni edina.Da je sploh z otroki.Cela živčna .nezbrana.nekolturna.Obsoja starše da pazi njihove otroke.Pa lepo vas prosim.Vse to sem doživela osebno z moj sinom v enem vrtcu.Ker jim je bil vedno v napoto kjerw je hotel sedeti.Seveda ko pa je bila brez kančka smeha in sama sebi napoti in nato še otroci.Jaz bi te fuknila ven z starši.Zakaj si pa tam če ti ni prav.Niso krivi starsi ne otroci . Plače pa mamo eni se manj .pa stanovanje . položnice.in td.Ne samo ti.Taksen javni sektor brezobrazen marsikje dela.Sram te je lahko da si to nspisala.

  Odgovori
  • Gost - Ime Gost - Ime

   Usmiljenja vredno,pričakovati,da bo nekdo hodil v službo veselo razpoložen,nasmejan in zadovoljen ...za dobrih 600eur??

  • Gost - Vijolica Gost - Vijolica

   Vam dam cisto prav....

  • Gost - Miki Gost - Miki

   Mi odelamo šiht in smo po delu prosti. Učitelji pa o delajo šiht pa še doma delajo pozno v noč. Za svoje otroke imajo malo časa,za nas partnerje pa ne ostane skoraj nič. Učitelji delajo po 12h včasih pa se več. Doma so večinoma živčni in utrujeni od priprav za naslednji šolski dan. Podrobne priprave za učne ure ukiniti in iti na na star sistem učnih priprav. Tako bojo imele tudi njihove družine več mirnega in sproščenega življenja. S takim delom v šolstvu že ogrožajo družine svojih zaposlenih. Svoji ženi sem izračunal okrog 20 ur prostega časa na teden. To je obup. Mi partnerji pa ob tem trpimo, ker potem opravljamo še partnerjeve družinske dolžnosti. Potem pa pride mesec okoli pa se plača zanič za toliko opravljenih ur.

  • Gost - liza Gost - liza

   ja, res ste ,,ubogi,,pozabila si napisat, da učitelji že odhajajo domov kmalu po 12 uri, da malico ne plačajo, ampaj jejo v šoli in vrtcu, kateri delavec, ki ima tudi poklicno izobrazbo pa ima toliko počitnic?pa delavka za tekočim trakom, na 3 izmene in z minimalno plačo pa ni utrujena?

  • Gost - Miro Gost - Miro

   No res te je lahko sram , da pišeš take bedarije.

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 2. Gost - Ime Gost - Ime

  Jaz pa mislim ,da ma ta vzgojiteljica čisto prav.Pa ne misli da ni rada z otroci samo pošteno ji naj plačajo.Vsi mislite da majo bajne plače pa ni res,če bi vsi skup stopli in pomagali pri stavki bi bilo v naši državi malo drugače in ne bi bilo toliko nezadovoljstva z premajhnimi plačami.Samo po drugih znate pljuvat pozabili pa ste na enotnost samo tako bi lahko kaj dosegli.Dokler pa bomo tak razdvojeni pa ne bo nič in bo še dalje tak kot je.Saj polotikom je tak všeč,ker vejo da ne bomo nič dosegli,brez enotnosti.

  Odgovori
  • Gost - ImeGOST Gost - ImeGOST

   Ja tudi nekateri drugi imamo take plače, vendar ne v javnem sektorju in delamo osem ur pa še stavkati ne smemo. Imamo pa isto izobrazbo kot pomočnice. Jaz javni sektor ne podpiram razen gasilcev, policajev in medicinskih sester. ŠOLNIKOV IN ZDRAVNIKOV PA NIKAKOR.

  • Gost - nekdo Gost - nekdo

   Za takšno plačo dela zelo veliko ljudi, a kdo je kriv zato, politiki ... ti ko samo sebi zvišujejo plače kakor njim paše, po 250€, . za druge pa pol ni več denarja, ta vlada je naredila veliko škode malemu človeku z nižjimi dohodki, .tisti, ki pa imajo preko 1000€ na mesec pa ne vem zakaj stavkajo...

  • Gost - Štajerka Gost - Štajerka

   Se strinjam, da bi morali najnižje plače zvišat ne pa vseh, ker nekateri učitelji zaslužijo zelo lepo. Najnižje plače bi morali zvišat povsod v javnem in realnem sektorju. Da vas spomnim gospodje v javnem sektorju na leto 1990, ko se je v Sloveniji začel stavkovni val v gospodarstvu, ko so usihala podjetja ena za drugo - predvsem na Štajerskem. Mi takrat po par mesecev nismo dobili plač, vi jih dobivate redno. Vprašam vas kje ste bili takrat? Zakaj niste stopili v bran takratnim delavcem, ki niso imeli niti za kruh. Glede na vašo izobrazbo, bi se morali takrat vprašati, kje bo za vaše plače, ker vsaka malha se enkrat sprazni, če vanjo skoraj nič ne daješ in to malho je polnilo gospodarstvo. Zavedati se morate, da eni brez drugih ne moremo in zato bi morali stopiti skupaj in preprečiti te kraje, ki se dogajajo.Denarja je dovolj, samo ni pravilno razporejen. Ste se kdaj vprašali, kako živijo tisti ljudje, ki so ostali brez služb in brez denarja za preživetje, koliko družin se je uničilo s tem. Večina teh ljudi se je zaposlovala preko javnih del ali za določen čas, ko jih je pač kdo rabil, potem pa so zopet pristali na zavodu za zaposlovanje. Ste se kdaj vprašali kakšno pokojnino bodo imeli ti ljudje, če jo bodo sploh imeli! Vi jo boste in to solidno. Vi gospodje v javnem sektorju si lahko privoščite stavko, ker se ne bo nobenemu nič zgodilo, delavci v gospodarstvu, si tega ne morejo privoščiti, ker bodo naslednji dan še ob to zaposlitev...malo premislite, kaj zahtevate. Pa na bonitete ne pozabite!!!!

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 3. Gost - ImeGost Gost - ImeGost

  Tale pomočnica opravlja delo, kot ga opravljajo drugi, kuharji, čistilke, v proizvodnji za trakom,trgovke........nekateri delajk več kot 8 ur na dan pa tudi manb zaslužijo.Da si pa dovoli očitati staršem, koliko časa preživijo z otroci, je pa že preveč, vsak starš si ne more vzeti dopusta, da bodo lahko kni stavkali!!!!!!!

  Odgovori
  • Gost - Ime Gost - Ime

   Kriva ni ona,ampak sistem,otroka moraš vrzti iz hiše pri komaj enem letu in potem je večinoma časa prepuščen drugim,ker morata tako mati kot oče,da lahko za silo preživijo,otroštvo preživljajo v vrtcih in šolah,od ranega jutra do poznega popoldneva,kruto in nečloveško,družina ni več družina,samo ljudje,ki skušajo preživeti,zahvala gre vsem vladam v zadnjih 20 ih letih.

  • Gost - gost Gost - gost

   Stavka največ tistih, ki imajo krepko nad 1500€ m. plače...zakaj?

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 4. Gost - SLme Gost - SLme

  Pahorju jih peljite saj nima drugega dela bo vsaj koristen..

  Odgovori
 5. Gost - Andrej Gost - Andrej

  Plača je od pomočnice vzgojiteljice. Opis del pa od vzgojiteljice. Skratka eno navadno zavajanje.

  Odgovori
  • Gost - Ime Gost - Ime

   To je delo pomočnice, nič ne zavaja. V skupini sta dve vzgojiteljici, ena je s faksom in je na delovnem mestu, ki se mu reče dipl. vzgojiteljica, druga pa je z vzgojiteljsko izobrazbo V.stopnje in je na delovnem mestu pomočnice vzgojiteljice. Vzgojiteljica vodi papirologijo, vse pa nastane v soselovanju s pomočnico. Prav tako mora pomočnica opraviti VSE obveznosti vzgojiteljice, v času odsotnosti vzg. Udeleževati se mora VSEH sestankiv in izobraževanj ENAKO kot vzgojiteljica. Priprava materiala in načrtovanje sta ravno tako v opisu del pomočnice. Le pomočnice delajo marsikaj in za to niso poplačane, ni videno navzven in so v igralnici z otroki vsak dan eno uro več kot vzgojiteljice, in so v igralnici same z otroki več časa kot vzgojiteljice in ponavadi tudi ob bolj napornih delih dneva.

  • Gost - sound Gost - sound

   ona ima prav, pomočnik vzgojitelja dela to delo, ni nobeno zavajanje, sem naredil to šolo, imel prakso in delo v vrtcu, pa sem ugotovil, da je delo preveč stresno in da kljub temu da sem rad z otroci, je bil tako rekoč minimalec premalo, za takšno delo, takšno odgovornost do tujih življenj..sem šel za nekaj časa raje za minimalca delati na žago in en čas v gradbeništvo,sedaj pa ne za neki veliki denar, ampak za dosti lepšo plačo na cnc stružnico, kjer lepo oddelam od 8 do 12 ur na tri smene, brez neke velike odgovornosti. prideš, oddelaš, greš in pozabiš na službo ko greš domov.. sedaj šele vidim kako podcenjeno je delo (pomočnika) vzgojiteljev in učiteljev.lp

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 6. Gost - Martin Gost - Martin

  Pove pa ne da so vikende doma,pa da niso do desete ure zvečer u službi...nisem jim jst poklic zbral...

  Odgovori
  • Gost - Mz Gost - Mz

   Tudi ti si si sam izbral svoj poklic

  • Gost - Jaka Gost - Jaka

   Na stolpnico pa skoči ne boš imel več problema

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 7. Gost - Ime Gost - Ime

  Prav je,da stavkajo,nekateri v javnem sektorju imajo plače po več tisoč eur,tudi 10.000,15.000 ali več,nekateri k tem tisočim euro dobivajo dodatke za stalno pripravljenost ,večje kot je njihova plača,torej,denarja je dovolj samo za nekatere,to je žalostna resnica v Sloveniji.Podprimo jih,tudi one si zaslužijo dostojno plačo,tako kot vsak delavec,ki mora delat cel mesec za 600 eur ali manj,pa ni pomembno ali je to javni sektor ali realni,za vse nas se gre.

  Odgovori
 8. Gost - vijolica Gost - vijolica

  Hm... ok... vzgojiteljica je naporno bit stekam... ne stekam pa tega da ne gleda in sirsega obzorja in sicer da nekateri pa delamo bol fizicno in psihicno 8ur za 534€ neto na mesec in imamo tudi druzine pa ne jamramo... pojdi probat delat v pivko v perutninarstvo ki mora zenska dvignit 8 ton mesa v 8 urah in to za 534€ neto in potem se domou cela zgonjena se za druzino poskrbet... in to je vsak dan 5 dni v tedni.... ti pa kot vzgojiteljica pa jamras in stokas ki imas vecjo placo kot jat in to prez fizicnega napora... kar se pa tice starsev otrok... punca poja tlata ce nebi bilo nas starsev ti nebi imela te sluzbe ampak se kako slabso kot je ta tako da ne spuscaj se v tak nivo...

  Odgovori
  • Gost - gost Gost - gost

   Ma joj, saj to je problem, ker so tudi v realnem sektorju prenizke in izkoriščevalske plače, vso skupaj bi morali na ulico, drugače ne bomo dosegli nič, razlike med nekateromi plačami so res prevelike, sploh v javnem sektorju imajo nekateri full prevelke plače, ki dvigujejo državno povprečje, vendar se gre sedaj za nizko plačano medicinsko osebje, vzgojiteljice, strežnice, hišnike... Oni imajo res nizke plače, nevredno da jim rečemo plača, ampak tako pač je, nekdo mora opravljati tudi te poklice, zdaj se gre samo za to, da bi bili tudi dostojno plačani...

  • Gost - sound Gost - sound

   ne pljuvat po drugih in koliko dobivajo, tudi ti si si našla takšno delo, pa te nobeden ni slilil, katero šolo pa imaš dokončano? vzgojitelji in učitelji so se dosti časa še morali šolati in stran metati čas, da se jih kasneje tako linča..mah

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 9. Gost - Ime Gost - Ime

  Cist prav ima. Pa otroci so dejansko nasi in ne od vrtca. Pa tut to je res, da dobimo dopust za otroke vsako leto. Izkoristimo ga in jih podprimo. Bodimo s svojimi otroki!!!

  Odgovori
  • Gost - mama Gost - mama

   A da bi mame dopust za otroke koristile za vašo stavko? Lahko, če mislite, da si ga trgovke lahko kar privoščimo, vendar potem bi bili vi ta dan lačni....

  • Gost - Ime Gost - Ime

   Jaz sem oddelala nočno in nisem šla spat ampak sem otroka obdržala doma. Jaz osebno podpiram vzgojiteljice in pomočnice, ker imajo zelo odgovorno delo in res niso primerno plačane. Ne podpiram pa tistih, ki imajo ze sedaj plačo od 1500€ naprej. Jaz delam v proizvodnji, vikende, nočne, popoldne, praznike pa ce imam sreco dobim okoli 800€, vecinoma pa tam od 700 - 750€. A stavkati ne smemo ce zelimo obdrzati sluzbe

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 10. Gost - Razkurjen Gost - Razkurjen

  Zalostno je to, da se Slovenci med seboj ne podpiramo. Kje je vsa sloznost, ki nas je vcasih drzala skupaj? Zakaj ves privat sektor nastrojen proti javnemu? Niso javni usluzbenci krivo za vse napravicnosti. Za konec si pa privat sektor vsako leto izplacuje bozicnice, 13 place, visje potne stroske in malico in po vrh vsega se imajpo na razpolago parkirisca, ki si jih marsikater v javnem sektorju placiluje iz svojega zepa. Plus tega marsikater zaposlen v trgovini se prejema vrednoste bone, katere lahko vzgojitelji, ucitelji, bolnicarji, policaji itd... sanjajo!

  Odgovori
  • Gost - Imeandrej Gost - Imeandrej

   Ja pa nisi povedal da gospodarstvo dela za javni sektor .

  • Gost - Miro Gost - Miro

   Imeandrej koliko pa daš ti za plače ene vzgojiteljice ,ali kuharice ali čestilke v šolstvo.

  • Gost - Ime Gost - Ime

   In kam bi vi pametnjakoviči , ki v gospodarstvu garate dali svoje otroke v varstvo, če nebi bilo požrtvovalnih pomočnic in vzgojiteljic. Sistem je tako naravnan. Plače so marsikje mizerne. Tako v gospodarstvu kot javnem sektorju. Ni pravične delitve.

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 11. Gost - VARILC Gost - VARILC

  Sej je treba it na ulice,moja dela u vtrcu kot pomočnica kuharice in dobi plače pod minimalcom 428,00 vevrčkov(javni sektor)ostalo ji nakaže država do minimalca,dej pejte ven na ulice!!!!LP

  Odgovori
 12. Gost - Luka Gost - Luka

  Tu se kregamo cisto brez pomena!!! Vsak,ki je tukaj kaj napisal ima po svoje prav, tako ta gospa ki dela z otroci, res so premalo cenjene, kot tudi drugi ki delajo v gospodarstvu se za nizje place. Vendar problem je v nas samih, ker znama pljuvati samo po drugih, namesto da bi stopili skupaj in skupaj nekaj naredili. Žal nam uspe edino tako lahko, drugega izhoda pač sam osebno ne vidim... Kot prvo pa moramo stopiti skupaj, drugace je vse brez pomena. Lp Luka

  Odgovori
 13. Gost - Ime Gost - Ime

  Mater ste eni bedaki, kaj ima veze koliko drugi zasližijo za traki itd.. eno je šolstvo in eno je delo s ”stroji” in ne vsega metat v isti koš! Meni osebno je zelo pomembno, da je z otroki nekdo, ki ima ideje, zelo morejo biti kreativni in ne govorit, da je vsak sposoben delat z našimi otroki, ker enostavno vsi ljudje tega niso sposobni! Podpiram jih! Lp

  Odgovori
 14. Gost - Gost -

  Jaz bi jih poslal delat v podjetje z normo, minimalno placo, troizmensko ali celo vec izmensko delo, delo na mrazu, vrocini, prepihu...... Prvo bi bilo potrebno uvest osem urno delovno prisotnost na delovnem mestu, pa jim ne bo potrebno "cele" popoldneve delat doma. Prav tako naj v prostih urah ne zapuscajo delovnega prostora.

  Odgovori
  • Gost - mama Gost - mama

   pozabu si na delo pod zemljo in na višini!!!

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 15. Gost - Bosty Gost - Bosty

  Vecina jih dela za tak denar ali se manj z enako stopnjo izobrazbe Vsak si je izbral pokic ki ga bo opravljal glede na znanje ali bodisi tocke ki jih je dosegel za srednjo solo... In kdo je zadovoljen s svojim placilom ??? Noben...samo ne upajo na cesto drugace bomo ostali se brez tiste miloscine

  Odgovori
 16. Gost - iztok Gost - iztok

  Vem da si nekateri zaposleni v šolstvu in vrtcih zaslužijo višjo plačo, čeravno njihove plače vseeno presegajo nek povprečen standard v naši državi, vendar se ta gospa ne zaveda kolikšna je pa plača pomočnika zidarja, kuharja, tesarja..., pa naj mi gospa pove koliko dobi letnega dopusta, pa vsak dan topla malica , prevozi so v javnem sektorju višje normirani pa še razne druge ugodnosti. Pa verjamite da razni pomočniki v gospodarskih panogah pridejo iz službe velikokrat dosti bolj fizično in psihično otrujeni saj so pritiski strank , konkurence, šefov vedno večji. Pa se res sprašujem kdo bi bil bolj upravičen štrajkat... Je pa g. Štrukelj močen in mora za svojo plačo tudi kakšno mišico napeti.

  Odgovori
 17. Gost - Johan Gost - Johan

  Vsi mi bi morali za svoje delo zaslužiti toliko,da dostojno živimo iz meseca v mesec in še nekaj bi moralo ostati.Ne glede na poklic in delo.Mi sami smo dovolili,da se nam to dogaja.Vse te kraje denarja.In stalno slabše bo.Mi ovčke pa se med sabo prepiramo,ker si to edino upamo.Dva miljona-vsi v Lj.

  Odgovori
 18. Gost - Fant Gost - Fant

  Kot najstnik star samo 23 let lahko samo napišem da sem zgrožen kakšne stereotipične ljudi gledam kako komentirajo in blatijo ljudi katere ne poznajo. Ja podpiram to vzgojiteljico in podpiram jo zato ker imam tudi lastno mamo katera je vzgojiteljica. In ne branim vzgojiteljic ampak vsakega delavca kateri je izmučen zaradi dela plačan pa niti pol toliko kot bi bilo potrebno. Ampak ne mi pametovat da ker si zaradi individualne vzgojiteljice zdaj zamerla vsem v tem sektorju. Pa kje vam je pamet ljudi? Je pa res da marsikateri starš pozabi na svoje otroke po pomoti ker so izmučeni in marsikdaj nimajo energije. Samo če mislite tukaj po komentarjih blatit nvm kaj v resnici pa nič naredit niste nič kaj boljši kot pa tisti politiki ko nam kradejo denar. Ste se vprašali zakaj? No da vam povem.. Zato ker babje čenče še dobenemu niso ekstra hleb kruha prinesle domov ampak so ga ljudi ki so stopli skupaj zaradi tega ker so verjeli v nekaj pozitivnega. Ja marsikdo si nemore privoščit stavke.. Ampak vedno mora biti en trden začetek. Se spomnite stavk proti županu v Mariboru? Kako je to zrastlo v celotno slovenijo? Ker so ljude stali drug ob drugem za nekaj boljšega. No isto bi mogli narediti zdaj ne pa da blatite drug drugega pod komentarji.. LP učite se od mlajših :)

  Odgovori
 19. Gost - Tejka Gost - Tejka

  Ne bodite faus. Sami pravite, da imate takšne in podobne plače kot pomočnice. A zato ker vi ne strajkate torej tud one ne bi smele.. V tej Sloveniji je res vse narobe, fausija je tu na prvem mestu. Namesto podpore sam kritiziranje.. Upam da vi vsi, ki ste tako proti, da ne boste kdaj v življenju potrebovali podporo soljudi.... Žalostno...

  Odgovori
 20. Gost - pomočnica Gost - pomočnica

  Velikokrat me zmoti komentar, saj delaš od ponedeljka do petka po 7,5 ure, kaj jamraš. Seveda, takrat nas vidite, za ostale dni, ko smo v službi do 20.00 ali 21.00 pa nihče in to večkrat tedensko. Da ne govorim o raznoraznih zimovanjih,letovanjih, obiskov kmetij kjer si cel teden prisoten 24 ur, nimaš niti 1h zasebnega časa, svojih doma ne vidiš, plačan si pa borih 40 evrov za cel teden. Seveda ti odštejejo malico in prevoz, logično, a na koncu meseca si dobesedno v minusu in vidiš da je bolje če na take stvari sploh ne hodiš. Kje je 5 dni 24 urna pripravljenost plačana samo toliko. Danes je veliko otrok opp, kar pomeni posebna pozornost za te otroke. Sestanki s starši, pedagogi , psihologi, itd. Tega nihče ne vidi. Vidite samo tistih borih nekaj ur, ki se jih preigramo, ostalo pa itak samo sedimo in jemo, po mnenju javnosti. Žal ni več tako, ti časi so mimo. Ko sem jaz obiskovala vrtce je bilo res tako, še risanke smo lahko gledali, danes je pa vsak dan v tednu načrtovan z dejavnostjo, svet gre naprej in tudi zahtevnost vrtca in vzgoje je vse višja. Pomočnice tudi načrtujejo dejavnost, so velikokrat same v skupini s 24imi otroki ker druge pomoči enostavno ni, ko je vzgojiteljica odsotna. Dejavnost pa mora biti ispeljana, kdo jo vodi, pomočnica ki za to sploh ( kao) ni izobražena in ne plačana. Razlike v plačah so pa ogromne. Sama imam plače 655 evrov po 9ih letih delavne dobe. V glavnem da povzamem. Delo pomočnice je vse bolj enačeno z delom vzgojiteljice, za kar pa nismo pravično vrednotene. Edino kar si želimo je pravično vrednotenje, in ni vse v denarju. Samo pravilnik o nalogah pomočnic bi se moral pa nuno spremeniti, če že ni pošteno plačan.

  Odgovori
  • Gost - Bivsa Gost - Bivsa

   Pomocnice ste preslabo placane glede na place vzgojiteljic!!! Ali vzgojiteljice predobro, glede na ostale profile.To trdim ze od nekdaj.

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:
 21. Gost - Ime Gost - Ime

  Le čevlje sodi naj kopitar!

  Odgovori
 22. Gost - Pomočnica kuharice Gost - Pomočnica kuharice

  Ne glejte samo gospodarstvo. Poglejte še tiste, ki nismo v njem. Pa si isto zaslužmo dostojno živet. Zato potprite stavko in ne bodite proti njej. Tisti pa ku blatite pomočnice, pa pojdite v skupino in bodite cel dan tam. Pa boste videli kako uživajo. Še marsikdo bi moral razkrit svojo plačo. Pa ne samo pomočnica ampak tudi vodilni na svojih položajih. Razen če jih ni sram, ker dobijo preveč plače. Naredijo pa nič, da bi bilo oseb pod pragom revščine manj. Zato še enkrat potpiram pomočnico ki je objavila svojo plačo.

  Odgovori
 23. Gost - gost Gost - gost

  Od kje bodo pa dobili vecje place, ce je pa toliko ljudi zaposlenoh v javnem sektorju? Prevelika je socialna pomoc v sloveniji pol pa vsak jamra ko se mu ne da delat oz se mu zdi neumno delat.

  Odgovori
 24. Gost - MamiM Gost - MamiM

  Podpiram pomocnice vzgojiteljic, ki imajo nekaj 100eur manjso placo od vzgojiteljic, delajo pa se vec, veliko pomocnic pa je univerzitetno izobrazenih, ni prav da dobijo tako nizko placo.... Nikakor pa ne podpiram uciteljev. Imajo lepo placo, hodijo domov delajo od 8- max.14h in vse pocitnice prosti. Potem se pa pritozujejo kako delajo pozno v noc. Naj delajo od 7- 15h pa bojo vse v soli postimali. Dala bi jim avtomate za "štemplat delovni čas" pa bi se videlo koliko dejansko delajo.

  Odgovori
 25. Gost - Bivsa Gost - Bivsa

  Ce ima pomocnica zacetnica cca 600 neto, ima vzgojiteljica zacetnica cca 1000 neto, prva z 30 let d.d cca 800 neto, druga cca 1200 neto, drobiz manj, kot ravnatelji vrtcev. V vrtcih je dalec najbolje ovrednoten, precenjen in placan kader vzgojitelj predsolskih otrok! Razlike so ocitne, preverljive.

  Odgovori
 26. Gost - Ida Gost - Ida

  V Sloveniji so nizke plače, pokojnine, štipendije, otroški dodatki, ....... Slovenija je dolgo in končno slovenska, v njej gospodari narod sam, kakor si boš postlal, tako boš ležal. Za nastalo situacijo smo odgovorni vsi, tisti, ki so si neupravičeno prisvajali imetje in tisti, ki so pomagali, oz. zgolj opazovali. Nihče ne more sam prisvojiti tolikšnega denarja ali imetja in tako dolgo, kot se je dogajalo to v Sloveniji. "Narod si bo sodbo pisal sam". Kar se tiče navedb pomočnice vzgojiteljice, pa tole: najtežje delo v življenju je tisto, ki ga ne znamo opraviti. Hočem reči, da se šolamo zato, da bomo delo znali opraviti. Če ga ne znamo, se nam dogaja podobno, kot gospe pomočnici vzgojiteljice. Ne trdim, da je sama odgovorna za to. Morda pa le: saj je napisala, da se "mora" tudi izobraževati. Sicer pa je takšna plača za vsakogar po mojem mnenju prenizka.

  Odgovori
 27. Gost - Cecilija Gost - Cecilija

  Jaz pa pravim da si vsi zaslužimo minimalno 1000eu plače ki pošteno delamo 8ur na dan in vsi ki so delali polno delovno dobo in sedaj prejemajo socialno podporo kao penzijo.

  Odgovori
 28. Gost - ImeDarinka Suljević Gost - ImeDarinka Suljević

  Podpiramo.

  Odgovori
 29. Gost - prababica Gost - prababica

  Podpiram razlike so prevelike,res je tudi to da vsak ni sposoben delati z otroci v vrtcu,to je velika odgovornost.

  Odgovori
 30. Gost - e Gost - e

  Le zakaj ne greste vsi na pedagoško..ko je učiteljem in vzgojiteljem tako luštno??? Poslušam starše kako so utrujeni,ker imajo dva ali več otrok....delo učitelja je zelo lepo,toda naporno,predvsem pa zelo,zelo odgovorno...napake so nepopravljive....

  Odgovori
  • Gost - savo Gost - savo

   Pomočnica-vzgojiteljica, plača 1 proti 2, delo skoraj isto... (pri nas dobiš plačo na pozicijo in izobrazbo, ne pa za delo, ki ga opravljaš...)

  • Komentiraj

   Prijavi se ali komentiraj kot gost:

Komentiraj

Prijavi se ali komentiraj kot gost:
Smo ti všeč?


x Zapri