Menu

Študije kažejo: več časa, kot ga preživite z vašo mamo, dlje bo živela ...

Lep dan 12. 12. 2017 ob 16:17

Je minilo že kar nekaj časa, odkar ste obiskali mamo? Po tem tekstu boste morda hitro odhiteli do nje, kajti raziskave kažejo zanimive rezultate.

Moramo se zamisliti ...

Študija iz leta 2012 je pokazala, da je osamljenost pomemben dejavnik pri zmanjševanju kakovosti življenja starejših, vključno s tveganjem za depresijo, kognitivnimi motnjami in zdravstvenimi težavami.

V študiji so preučevali 1600 odraslih s povprečno starostjo 71 let.

Raziskovalci so ugotovili, da je v šestih letih študije umrlo 23 odstotkov udeležencev, medtem ko je le šest odstotkov tistih, ki so poročali o dobrem družabnem življenju in stikih s sorodnikih, umrlo v istem šestletnem obdobju.

Druga študija, objavljena v reviji PLoS Medicine leta 2010, je pokazala, da so lahko socialne vezi tako pomembne za podaljšanje življenja kot denimo izguba teže, če ste debeli in potem postanete aktivni.

»Naši odnosi so pomembni ne samo za kakovost življenja, temveč tudi za našo dolgoživost", je dejala avtorica študije Julianne Holt-Lunstad, profesorica psihologije na univerzi Brigham Young.

"Skozi človeško zgodovino smo se zanašali na druge za preživetje, tako v obliki zaščite kot hrane, in kljub sodobnemu napredku, ki lahko pomaga pri nekaterih vidikih preživetja, da živimo bolj neodvisno, se zdi, da naši odnosi vseeno še vedno vplivajo na daljše življenje," pravi ta strokovnjakinja.

Raziskave so tako pokazale, da sta osamljenost in socialna osamitev grozna za naše zdravje.

Dejansko naj bi bila osamljenost veljala za večje zdravstveno tveganje kot kajenje ali debelost. 

Smeh je prav tako močan protistrup za slabo počutje, saj se je izkazalo, da krepi imunski sistem, znižuje krvni tlak, spodbuja pretok krvi ter duševno krepost. 

Kaj še torej čakate? Obiščite vaše bližnje.

Foto: Pixabay

Delite tole naprej, če imate radi vaše mame, očete, brate, sestre, prijatelje. Naj vidijo, kako pomembno je druženje med vami. 

 

 


Smo ti všeč?


x Zapri